Nu stiu altii cum sunt, dar eu …Eu nu sunt Ion Creanga si nici nu incerc sa ma compar. Doar ca atunci cand merg in concediu pe litoralul nostru, mai fac si cateva extra activitati. Pe langa un pescuit la chefal sau guvide, mi se mai intampla sa imi stea mintea si sa culeg scoici, midii. Exact! Atunci cand pescuiesc la guvide, dau cu scoica. Si daca mi se pare ca sunt ceva mai aratoase, culeg la greu de pe stanci, sa fie acolo… Le curat, la congelator in camera de hotel sau pensiune si in lada frigorifica pana acasa. Si acasa iarasi la congelator.
In fine, despre altceva era vorba aici. Daca tot am gasit o punga de tagliatelle, am decis la unison cu membrii familionului sa urmeze a se infaptui paste cu scoici. Si da-i!!
-500 gr midii curatate
– 5 catei usturoi
-500 gr tagliatelle
-trei rosii
-150 gr unt
-200 ml vin alb sec
-sare, piper macinat, parmezan
Se spala scoicile, midiile, in doua trei ape. Curatam vreo cinci catei de usturoi, dupa care ii taiem marunt. Mie imi place sa-i toc rondele.
Intr-o tigaie wok dam foc cu putin unt, adaugam usturoiul, , un minut la calit, adaugam scoicile, 200 ml vin alb sec. Dupa ce se evapora vinul, adaugam trei rosii potrivite taiate cuburi.
Umplem o oala cu apa, in care adugam sare si o lingura de ulei, pentru paste. Cand da in clocot, se pun pastele. Se lasa la fiert cu un minut mai putin decat scrie pe ambalaj. Vor mai fi trecute prin proces termic in tigaia cu scoici.
Cand consideram ca sosul este potrivit, adaugam pastele scurse in tigaie si mai amestecam incet sa-si ia gust cu sosul si scoicile. Se poate adauga busuioc si parmezan ras pentru un plus de gust. PS: Parmezanul se poate adauga si in tigaie, in timp ce se amesteca pastele cu sosul si scoicile.
Astfel, aveti o reteta de weekend in care sa va bucurati de gustul mediteranean sau de ce nu, al litoralului romanesc autentic. Pofta mare si sa va fie de bine!!