Ce,cum, unde

Unde dai si nu e…crapul

Tot mai multi pescari par sa-si stabileasca un punct de vedere fix. Ma duc la pescuit…la crap. Dar nu spune niciunul ca merge la o partida de caras. Bine, exceptand pescarii de stationar. Sau platica. Sau oblete, na!! La crap… Asta e singurul peste la care se pescuieste? Ma indoiesc!!! Vreau sa se inteleaga clar ca asta nu este nici o frustrare, ci doar o pura curiozitate. 😆

Din partea mea, doar sanatate si fir intins! Insa vreau sa va povestesc ceva, care pe mine m-a cam facut sa-mi schimb parerea despre oameni-pescari. 

Ma pregatesc de mers pe balta si asa din reflexul obisnuintei, pe langa cele necesare unui pescuit la crap, adaug la bagaj si ladita cu monturi, cosulete, nada si lansetele de feeder. Am eu asa, un simt al responsabilitatii si merg pe ideea preconceputa ca”Nu se stie niciodata”!!

Imi pregatesc o partida de 24 ore si bineinteles, sunt hotarat sa merg la…Corect! La crap nene!!! Ajung pe balta mai pe sub seara, asa pe la 17.30, ma instalez si prima data imi pregatesc cele necesare. Nada, momeli, monturi si bineinteles, cu markerul iau ceva cunostinte despre tipul substratului, adancimi, structuri, etc!!! Nu va plictisesc ca deja poate au mai facut-o si altii inaintea mea.

Ca sa mai treaca ceva timp, mai dau o raita pe la vecini, ne mai cunoastem, mai povestim cate o minciuna, una, alta.. Deh, stie fiecare cum e!!

Oamenii, crapisti convinsi. Nu ma leg dom’le la cap cu maruntis! Corect! Stie ce vrea, imi spun si trecem fiecare la treaba lui, urandu-ne noapte buna si bineinteles, fir intins…Noaptea isi intra in drepturi si din ce in ce mai mult imi doream sa ajung la orizontala, sa pot beneficia putin de alintul domnului Ene!! 

Peste noapte, nu s-a intrezarit mare lucru. Doi carasei mai plinuti au venit la plastice, montura pe care o folosesc frecvent si de ce sa nu recunosc, a dat rezultate cat mai multumitoare. De la un timp ma mai joc si cu kitul de pva al celor de la Fox, adaugand atat pelete cat si boabe de conserva, stiti voi, cu sare, lasate putin la uscat cat sa nu topeasca pva-ul, etc!!! Eu l-am gasit la baietii de la ClaumarPescar.ro. Recomandata doar atunci cand folosim plumbi inline. Nu de alta, dar am vazut cazuri in care unii ”pescari” bagau plumbi cu arc naditor/momitor, in punga… :mrgreen:

PS: Daca doriti, o puteti aditiva cu o seringa sau turnand dip, inainte de a o strange. Sunt tutoriale pe YouTube..

A doua zi de dimineata, oamenii erau goi. Adica nimic. Asta e! Nu-mi permit sa cer oarece info despre montura, ca nu se cade. Nu mi-au cerut parerea, nu ma bag in seama. Fiecare cum isi face. Mai nadim, verificam monturile si le lansam. Again, cu speranta care moare ultima. Cateva plescaituri la 40-50 m de mal, imi dau idei. Ma reped catre husa si imi aleg o lanseta din cele trei de feeder. Iau una medium, un Trabucco XT feeder carp de 3,60 cu actiune de 90 gr. 

Un cosulet Nissa Pellet, o montura specifica, o nada de de la BenzarMix, corelata cu ceva srot de la Timar, fir Clarusso de 0,18 pe o mulineta de 4000 Drennan (M-am simtit dator sa fac cunoscute macar numele producatorilor)  si trec la reperat carasi. Unul dupa altul. Nu prea imi sta in fire sa iau alura pescarului care sta pe scaun si asteapta sa traga pestele. Vecinii mei, isi fac curaj si intr-un tarziu vin sa ”se mai uite si ei”. Tot nu trage pestele. Ma ofer sa le dau o lanseta de feeder si cele aferente. Doar asa, sa se joace putin. Noaaa!!! Nu merg ei pe maruntis ( asta in conditiile in care carasii si platicile aveau intre 200-400 grame). La crap. Ala e peste. Really??

Pe la ora 12… si ceva, oamenii de alaturi se pregatesc de strans, blefturind si ocarand ca n-are balta peste, dau bani degeaba, stiti cu totii cum sta treaba.Cand se urca in masina, nu ezita sa nu-si ia ramas bun si sa-mi ureze binecunoscuta BAFTA! Nu sunt nicidecum un adept al urarilor dar nici atat de superstitios incat sa ma oftic. 😯 Oricum, pe la amiaza, aveam deja ceva pestisori si mai presus de atat, traisem din plin pescuitul din acea partida.

Le-am multumit profund, in gand, am ridicat mana si cam atat… Acum, ma intreb : de ce nu am putea adapta pescuitul la diverse stiluri? Bine, crapist, crapist… Dar cand vezi ca nu si nu, zic ca trebuie facute diversiuni, idei, metode, schimbare de stil, etc!!!De aceea zic, precum pescarii mai batrani: –Bai nepoate, bine e sa stii de toate!!! Si rapitor, si crap si la undita, ca asa este pescuitul, mai plictisitor uneori dar si placut cateodata!!! Fir intins va doresc si numai bine!!!

Advertisement

2 Comments

  1. Un articol de tot rasul.Un pescar de stationar se mai poate adapta si la alte stiluri dar cu un crapar e mai greu.Sa se inteleaga,un crapar e un crapar si atat.

    Reply
    1. 😂😂😂Mda!! Si eu am crezut asa pana am prins gustul stationarului, respectiv feeder. Din pmdv unul care pescuieste la feeder, spinning, si unul care pescuieste ”la crap 😂” sunt pescari. Indiferent de stil. Si pentru a fi cat mai complet, ma adaptez. Eu am scris articolul de fata punctand ceea ce am simtit eu atunci. Fara sa fac vreo discriminare in randul pescarilor de …orice or pescui ei!! Si cei de care vorbesc eu, erau (in viziunea dvs niste proscrisi) avand in vedere ca mai aveau in apa si cateva lansete pentru salau, cu pestisor, nu? Fir intins va doresc …la orice ati pescui!!

      Reply

Post Comment

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.