Comportamentul crapilor pe timp de iarna
Despre una, despre alta

Comportamentul crapilor pe timp de iarna

De multe ori, pe timpul iernii, in speta cand apa este rece ca gheata sau chiar inghetata, multi pescari isi pun intrebarea :- Oare ce or face acum pestii??? Ei bine, adunand unele idei, studii si influente, incercam sa redescoperim cateva din ideile de baza in comportamentul acestora in anotimpul rece.

In primul rand, regasim starea de anabioza, o stare latenta, care se datoreaza scaderii de temperatura in habitatul crapilor cat si a temperaturii corpului acestora. Metabolismul scade provocand astfel o stare de lenevie, fara ca acesta sa mai prezinte oarece interes fata de mediul inconjurator. Odata cu aceste stari se diminueaza si apetitul. Aceasta e cauza pentru care capturile se cam lasa asteptate pe timpul iernii, la copca sau in pescuitul normal, cand incercam sa pescuim pe ape reci.

Cunoscutul pescar Shaun Harrison afirma ca in perioadele de stare latenta, cativa crapi tot vor cauta ceva de mancare. Ar trebui ca temperatura sa scada la minus 39-40 grade pentru ca acestia sa refuze intr-adevar sa se mai hraneasca sau sa caute mancare. De ce este asa greu sa-i prinzi pe timpul iernii??

Tocmai datorita locului de pescuit, in care multi vor dori sa-i prinda. Toti stim treaba cu apa limpede, pesti suspiciosi, nada care mai de care mai naturala. Cred ca din toate acestea, locul, nada si momeala sunt singurele idei de baza si cele mai importante. Pestii stau in locurile cele mai calduroase, fireste, deci zone confortabile, in care noi, ar trebui sa ne facem loc. Zonele cu lut sau cele cu balarii, vegetatie, vor fi cele mai cautate, deoarece acestea tin si hrana pentru acestia, scoici, melci, larve…

Momelile folosite, clar vor fi cum stim cu totii, cat mai naturale sau mai vii. Viermii, ramele, larvele, pot fi taiate sau amestecate in nada( putina) si servite la carlig cat mai compact. Buchet, pe maggot rig sau dupa cum se va observa preferinta pestilor. Pana la urma, se pare ca acesti pesti, crapii in general, se hranesc si cu toata puterea iernii, vor cauta fara doar si poate sa se mai hraneasca din cand in cand. Asa ca, Fir Intins!!!

Post Comment

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.